Kryddväxter används inte bara för att ge smak till maten vi äter, men också för att förbättra hälsoegenskaper i vår kost. Många av de kryddväxter, som ni kommer att se nedan, har många näringsämnen som antioxidanter eller oljor med antibakteriella och antiseptiska egenskaper.Så om du konsumerar dessa örter på regelbunden basis, kan de arbeta tillsammans med andra livsmedel för att förbättra din hälsa på många sätt, till exempel att förbättra matsmältningen, urindrivande hjälp, hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdomar och mer. Så börja nu att lägga till en rad olika kryddväxter för din hälsa!
Nedan hittar du de 10 kryddväxter för din hälsa och hur man använder dem i din dagliga kost:
1. Persilja
Persilja är rik på antioxidanter som hjälper till att avlasta och inflammation i njurar och urinblåsa. Den har en urindrivande effekt, och är också ett effektivt rättsmedel för förstoppning . Den fungerar också som en allmän tonic för kroppen och hjälper matsmältningen. Den är rik på vitamin K som stöder friska ben. Du kan lägga persilja till din dagliga kost genom att lägga till omeletter, potatismos, grönsaker, fisk och risrätter, eller köttbiffar. Du kan tugga det vid slutet av en kött att förhindra dålig andedräkt och hjälpa matsmältningen.
Persilja är rik på antioxidanter som hjälper till att avlasta och inflammation i njurar och urinblåsa. Den har en urindrivande effekt, och är också ett effektivt rättsmedel för förstoppning . Den fungerar också som en allmän tonic för kroppen och hjälper matsmältningen. Den är rik på vitamin K som stöder friska ben. Du kan lägga persilja till din dagliga kost genom att lägga till omeletter, potatismos, grönsaker, fisk och risrätter, eller köttbiffar. Du kan tugga det vid slutet av en kött att förhindra dålig andedräkt och hjälpa matsmältningen.
2. Oregano
Oregano innehåller oljor som har antioxiderande effekt. Dessa oljor har också antibakteriella och anti svamp egenskaper.Oregano hjälper till att lindra mensvärk och buksmärtor. Det är också urindrivande och hjälper tydliga slem, så det kan vara till hjälp i fall av förkylningar, influensa, huvudvärk och andningsproblem. Använd oregano i pastasåser och salladsdressingar, i grönsaker, fisk eller kycklingrätter, använd den med ägg eller ost. Du kan lägga till den i grytor, men lägga till den i slutet av tillagningen för att hålla dess hälsofördelar.
Oregano innehåller oljor som har antioxiderande effekt. Dessa oljor har också antibakteriella och anti svamp egenskaper.Oregano hjälper till att lindra mensvärk och buksmärtor. Det är också urindrivande och hjälper tydliga slem, så det kan vara till hjälp i fall av förkylningar, influensa, huvudvärk och andningsproblem. Använd oregano i pastasåser och salladsdressingar, i grönsaker, fisk eller kycklingrätter, använd den med ägg eller ost. Du kan lägga till den i grytor, men lägga till den i slutet av tillagningen för att hålla dess hälsofördelar.
3. Koriander
Koriander har använts i vissa delar av världen för att behandla sömnlöshet och ångest på grund av dess lugnande effekter.Koriander är också känd för att främja god minne och är också effektivt för att minska allergiska reaktioner såsom hösnuva.Den har anti-mikrobiella och anti-svamp egenskaper och är en kraftfull avgiftande agent för skadliga ämnen som bly och kvicksilver. Andra fördelar är att reglera insulinnivåer, minska kolesterol och lindra huvudvärk. Koriander är bäst läggas till rätter precis innan servering, eftersom värme kan minska sin potens. Lägg det till kött-och fiskrätter, salsor, sallader, dips, såser, ris och bönor rätter.
Koriander har använts i vissa delar av världen för att behandla sömnlöshet och ångest på grund av dess lugnande effekter.Koriander är också känd för att främja god minne och är också effektivt för att minska allergiska reaktioner såsom hösnuva.Den har anti-mikrobiella och anti-svamp egenskaper och är en kraftfull avgiftande agent för skadliga ämnen som bly och kvicksilver. Andra fördelar är att reglera insulinnivåer, minska kolesterol och lindra huvudvärk. Koriander är bäst läggas till rätter precis innan servering, eftersom värme kan minska sin potens. Lägg det till kött-och fiskrätter, salsor, sallader, dips, såser, ris och bönor rätter.
4. Timjan
Timjan hjälper till att rensa slem, följaktligen är användbara i fall av astma, bronkit, förkylning, hosta, influensa och bihåleinflammation. Det hjälper matsmältningen, en allmän tonic och antioxidant. Du kan göra ett te från den för att behandla halsont och tandköttsproblem eftersom den har antibakteriell effekt. Timjan är också till hjälp för att behandla kolik hos spädbarn, och överskott vind i barn och vuxna. Använd färsk timjan i såser, marinader, lager, fyllning, stuvningar och grytor.Lägg till kötträtter för att underlätta matsmältningen, eller användning är vinäger och örtolja. Drick ett te gjort av 1 tsk torkad timjan (eller 2 färsk timjan) syrad av 3/4 kopp kokande vatten i 5 minuter.
Timjan hjälper till att rensa slem, följaktligen är användbara i fall av astma, bronkit, förkylning, hosta, influensa och bihåleinflammation. Det hjälper matsmältningen, en allmän tonic och antioxidant. Du kan göra ett te från den för att behandla halsont och tandköttsproblem eftersom den har antibakteriell effekt. Timjan är också till hjälp för att behandla kolik hos spädbarn, och överskott vind i barn och vuxna. Använd färsk timjan i såser, marinader, lager, fyllning, stuvningar och grytor.Lägg till kötträtter för att underlätta matsmältningen, eller användning är vinäger och örtolja. Drick ett te gjort av 1 tsk torkad timjan (eller 2 färsk timjan) syrad av 3/4 kopp kokande vatten i 5 minuter.
5. Dragon
Dragon har en lång historia av att användas som en tillfällig åtgärd för en tandvärk och ont gums.It kan bidra till att lugna en orolig mage orsakas av stress och förbättra matsmältningen. Den har antioxiderande egenskaper, samt antibakteriella och anti svamp egenskaper. Dragon används för att behandla matsmältningsproblem, dålig aptit, vätskeansamling och att främja sömn. Dragon används i fransk matlagning och smakar härligt i salladsdressingar och såser. Vid användning av dragon i tillagade rätter, är det bäst att lägga den i slutet, som värme tenderar att minska sin smak. Dragon är särskilt lämplig för kyckling, fisk och äggrätter.
Dragon har en lång historia av att användas som en tillfällig åtgärd för en tandvärk och ont gums.It kan bidra till att lugna en orolig mage orsakas av stress och förbättra matsmältningen. Den har antioxiderande egenskaper, samt antibakteriella och anti svamp egenskaper. Dragon används för att behandla matsmältningsproblem, dålig aptit, vätskeansamling och att främja sömn. Dragon används i fransk matlagning och smakar härligt i salladsdressingar och såser. Vid användning av dragon i tillagade rätter, är det bäst att lägga den i slutet, som värme tenderar att minska sin smak. Dragon är särskilt lämplig för kyckling, fisk och äggrätter.
6. Dill
Dill har urindrivande och antibakteriella effekter som är till hjälp för att behandla infektioner i urinblåsan. Det har lugnande antiinflammatorisk effekt på mag-tarmkanalen, och hjälper till att behandla kolik och orolig mage. Vissa studier tyder på att det kan också bidra till att reglera blodsocker och kolesterolvärden. Du kan använda både frön och färska örter. Örten går bra med fisk och skaldjur, eller göra ett te, scatter på sallader, potatis och ångkokta grönsaker. Du kan lägga fröna till soppor, grytor eller scatter på grönsaker och ris.
Dill har urindrivande och antibakteriella effekter som är till hjälp för att behandla infektioner i urinblåsan. Det har lugnande antiinflammatorisk effekt på mag-tarmkanalen, och hjälper till att behandla kolik och orolig mage. Vissa studier tyder på att det kan också bidra till att reglera blodsocker och kolesterolvärden. Du kan använda både frön och färska örter. Örten går bra med fisk och skaldjur, eller göra ett te, scatter på sallader, potatis och ångkokta grönsaker. Du kan lägga fröna till soppor, grytor eller scatter på grönsaker och ris.
7. Rosmarin
Rosmarin innehåller antioxidanter, antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper. Det bidrar till att minska inflammation, minskar risken för astma, leversjukdom och hjärtsjukdom. Du kan använda den i en te eller gurgla för att bota sjukdomar i tandköttet och halsont. Rosmarin innehåller även oljor som lugna nerverna och lindra magbesvär. Använd rosmarin för att ingjuta kött innan eller medan de lagar mat, lägg till potatis vid stekning dem, för grönsaker, eller i infused olja och vinäger.Om du vill förbereda en te, brygga 1 tsk torkad rosmarin (eller 2 tsk färsk ört) i 3/4 kopp kokande vatten i 5 minuter.
Rosmarin innehåller antioxidanter, antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper. Det bidrar till att minska inflammation, minskar risken för astma, leversjukdom och hjärtsjukdom. Du kan använda den i en te eller gurgla för att bota sjukdomar i tandköttet och halsont. Rosmarin innehåller även oljor som lugna nerverna och lindra magbesvär. Använd rosmarin för att ingjuta kött innan eller medan de lagar mat, lägg till potatis vid stekning dem, för grönsaker, eller i infused olja och vinäger.Om du vill förbereda en te, brygga 1 tsk torkad rosmarin (eller 2 tsk färsk ört) i 3/4 kopp kokande vatten i 5 minuter.
8. Basilika
Basilika underlättar matsmältningen och kan vara ett bra botemedel mot huvudvärk och sömnlöshet. Oljan i bladen har en antiinflammatorisk effekt på mag-tarmkanalen och leder. Det är också en mild urindrivande och innehåller antioxidanter.Använd färsk basilika att strö på rätter, tomat sallader, soppor, ägg, ris och pasta eller göra en pestosås.
Basilika underlättar matsmältningen och kan vara ett bra botemedel mot huvudvärk och sömnlöshet. Oljan i bladen har en antiinflammatorisk effekt på mag-tarmkanalen och leder. Det är också en mild urindrivande och innehåller antioxidanter.Använd färsk basilika att strö på rätter, tomat sallader, soppor, ägg, ris och pasta eller göra en pestosås.
9. Mint
Oljan i mint har antiseptiska och antibakteriella egenskaper som lindrar matsmältningsbesvär, irritabel tarm och lugnande magbesvär. Det stärker även nervsystemet och hjälper till att lindra huvudvärk. Du kan använda mynta genom att blanda det i förband, chutney eller yoghurt för att tjäna med kryddstark mat som curryrätter. Du kan sprida den på sallader, potatis och ärtor. För te, branta 1 tsk torkad mynta (eller 2 tsk färsk mynta) i 3/4 kopp kokande vatten i 5 minuter.
Oljan i mint har antiseptiska och antibakteriella egenskaper som lindrar matsmältningsbesvär, irritabel tarm och lugnande magbesvär. Det stärker även nervsystemet och hjälper till att lindra huvudvärk. Du kan använda mynta genom att blanda det i förband, chutney eller yoghurt för att tjäna med kryddstark mat som curryrätter. Du kan sprida den på sallader, potatis och ärtor. För te, branta 1 tsk torkad mynta (eller 2 tsk färsk mynta) i 3/4 kopp kokande vatten i 5 minuter.
10. Sage
Sage används i kvinnors hälsa för att behandla tunga eller oregelbunden menstruation och lindra klimakteriebesvär (se bra recept för salvia och hallonbladsté för värmevallningar). Det är också effektivt för att behandla reumatism, katarr, överdriven svettning och magbesvär. Den har också en mild urindrivande effekt. Dess antioxidanter kan hjälpa till att förbättra minnet och koncentrationsnivåer. Använd salvia i örtteer, lägga till sallader, soppor och fyllning för kött. Du kan också säsongen många rätter med torra salviablad i kombination med havssalt rätter.
Sage används i kvinnors hälsa för att behandla tunga eller oregelbunden menstruation och lindra klimakteriebesvär (se bra recept för salvia och hallonbladsté för värmevallningar). Det är också effektivt för att behandla reumatism, katarr, överdriven svettning och magbesvär. Den har också en mild urindrivande effekt. Dess antioxidanter kan hjälpa till att förbättra minnet och koncentrationsnivåer. Använd salvia i örtteer, lägga till sallader, soppor och fyllning för kött. Du kan också säsongen många rätter med torra salviablad i kombination med havssalt rätter.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru